Psychosomatika a její spojitosti s funkcí organismu a jejich vzájemné ovlivňování a zrcadlení

V moudrosti dávných věků, která k nám proudí jako šepot v korunách stromů a vlnách oceánu, bylo vždy zřejmé, že tělo, mysl a duch jsou neoddělitelné. Nemoci, bolesti a trápení nejsou jen zraněními tělesného světa, ale zrcadlí naše vnitřní bouře, naše duchovní nevyváženosti a citové rozkoly. Keltská tradice nám ukazuje, že jsme součástí nekonečného kruhu přírody, který se neustále pohybuje a mění. Stejně jako stromy vrhají své stíny podle slunce, i naše emoce a prožitky vrhají stíny na naše tělo, přinášejíce s sebou znamení, kterým musíme naslouchat.

Každý orgán našeho těla je spojen s proudem života, který plyne skrze nás, stejně jako řeky tečou krajinou. Země, voda, oheň, vzduch a éter jsou elementy, které utvářejí nejen naše fyzické bytí, ale i naši duši. Když jeden z těchto živlů ztratí svou rovnováhu, celé tělo i duch trpí. Elementy nejsou pouze vnějšími silami, ale jsou odrazem našich vnitřních stavů, našich emocí a životních rozhodnutí.

Pět elementů v životním kruhu

Podle keltské moudrosti jsou elementy pilíři, na kterých stojí celý svět. Každý element je silou, která nás drží v harmonii s přírodou a s naší vnitřní krajinou. Když však dojde k narušení této harmonie, projeví se to na našem zdraví, jak fyzickém, tak duchovním.

  • Oheň, divoký a prastarý, sídlí v našem srdci a žhne v našich duších. Je to síla vášně, odvahy a života. Ale když oheň plápolá příliš silně, může nás spálit. Pokud pohasíná, cítíme chlad ztracené odvahy, úzkost a vnitřní prázdnotu. Oheň je naším vnitřním sluncem, které je třeba udržovat v rovnováze, abychom mohli růst a zářit.
  • Země je naší oporou, pevným základem, který nás udržuje spojeny s Matkou Zemí. Je to síla, která vyživuje a poskytuje bezpečí. Když ztratíme kontakt se zemí, ztrácíme i stabilitu, a naše kroky se stávají nejistými. Úzkost a pocit prázdnoty jsou znamením, že se naše kořeny vzdálily od posvátné půdy.
  • Kov přináší jasnost a řád do našich životů. Je spojen s dechem, který pročišťuje plíce, a s odváděním toho, co již nepotřebujeme. Když se však kov otupí, ztrácíme schopnost uvolnit staré rány a přijmout nový dech života. Zármutek a únava nás mohou ovládnout, když kov přestane zářit.
  • Voda, tajemná a hluboká jako prastaré jezero, vládne našim emocím a pružnosti. Voda v nás teče jako proud života, přizpůsobuje se změnám a překážkám. Když však její tok naruší strach nebo nejistota, ztrácíme schopnost se přizpůsobit a životem procházíme s pocitem, že se topíme v emocích. Voda je naším učitelem plynulosti, připomíná nám, že i v bouři je možné najít klid.
  • Dřevo, symbol růstu a síly, nám ukazuje cestu k neustálému obnovování a rozkvětu. Je spojené s játry a žlučníkem, a jeho blokády mohou vést k pocitům frustrace a hněvu. Když je růst zastaven, cítíme stagnaci, jako strom bez deště. Dřevo je živlem změny, které nás učí přijímat výzvy a neustále se rozvíjet.

Cesta rovnováhy

Keltská moudrost nás učí, že život je neustálou hrou sil, tancem mezi tělem a duchem. Fyzické potíže jsou jen jedním z mnoha způsobů, jakými se k nám duše snaží promluvit. Když cítíme bolest nebo nemoc, je to znamení, že jsme ztratili rovnováhu mezi živly, že je třeba se zastavit a naslouchat. Hněv, strach, smutek či přílišná radost jsou kompasem, který nám ukazuje, kde je potřeba uzdravení.

Práce s tělem a duší je cestou k nalezení této rovnováhy. Prostřednictvím meditace, doteku, pohybu a spojení s přírodními silami můžeme znovu sladit své tělo a ducha. Každý krok na této cestě nám přináší hlubší pochopení souvislostí mezi naším fyzickým bytím a neviditelnými silami, které nás utvářejí.

Moudrost chodidel

Dávní Keltové věděli, že chodidla jsou branou k našemu zdraví. Každý krok po zemi je jako stisknutí klávesy, která rezonuje s našimi orgány a přináší jim energii. Reflexní zóny na chodidlech odpovídají jednotlivým částem našeho těla, a skrze masáž a péči o tyto zóny můžeme obnovit proud energie. Když se staráme o své chodidla, staráme se o celý svůj bytostný kruh.

Následující přehled vám ukáže, jak jsou propojeny elementy, orgány a emoce, a jak můžete využít tuto moudrost k nalezení rovnováhy. Tato prastará keltská moudrost pramení z doby, kdy lidé žili v harmonii s rytmy přírody, a stále má moc stát se klíčem k vašemu uzdravení.

PZN: V tomto provedení jsou použity prvky čínské medicíny pro lepší porozumění. Čínská medicína je mnohým z vás bližší, a proto jsme ji zvolili jako prostředek k vysvětlení souvislostí.

DECH PRAMATKY – JIN – v keltské tradici představuje ženský, klidný a temný aspekt, spojený s Dechem Pramatky symbolizuje plodnost, klid a pasivní sílu přírody.

PLAMEN VŠEOTCE – JANG – mužský, aktivní a světlý aspekt, který v keltské symbolice odpovídá Plameni Všeotce který ztělesňuje energii, světlo a životní teplo.

Stejně jako JIN a JANG v čínské filozofii, i Dech PRAMATKY a Plamen VŠEOTCE společně vytvářejí rovnováhu v přírodě a v našem vlastním bytí.

Hrůzovy Kapky®

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Share to...